3 minuten leestijd (666 woorden)
Aanbevolen 

Captain Tufan Koca voelt de waardering bij UDI’19 op zich neerdalen: “Zit hier goed.”

IMG_9126 screenshot

UDEN/OSS| De voetballiefhebbers kennen Tufan Koca allemaal ais die tomeloos opstomende rechtervleugelverdediger. Sterk aan de bal, fel, snel en de vurige blik op oneindig. Een heerlijke voetballer om naar te kijken, een soort van Dani Alves in Oost Brabant. Koca is inmiddels 27 jaar en begint volwassen te worden als speler, een ontwikkeling die onderstreept wordt door het feit dat hij zich bij hoofdklasser UDI'19 tegenwoordig El Capitano mag noemen. Het maakt hem trots.

Door: Willy Rooyakkers

Ambities had hij altijd veel. Het liefst wilde Tufan Koca doorbreken in het betaalde voetbal. Hij genoot een deel van zijn opleiding bij FC Den Bosch en zag daarna zijn overstap naar Gemert als een springplank naar het echte werk bij een BVO. Op Sportpark Molenbroek groeide hij uit tot een echte publiekslieveling. Het leverde hem een overgang naar TOP Oss op maar uiteindelijk liep dat uit op een teleurstelling. Ondertussen kijkt hij met plezier terug op zijn verblijf in Gemert. "Ik had een echte vrije rol daar", weet hij nog te vertellen, "Ik mocht van trainer Bert Ruijsch alles doen en dat lag me wel. Als het dan mis ging waren het mijn medespelers die alles opvingen. Ja, natuurlijk overdreef ik het soms maar ik maakte een prachtig jaar door. Nu bij UDI'19 is het spel anders, ik heb hier meer verantwoordelijkheden voor het team. Moet het wat meer helpen neerzetten ook, daardoor moet ik wel een stapje terug in mijn eigen spel."

Waardering

Het levert de verdediger van Turkse origine (zijn familie komt uit Yozgat: "Helemaal in het midden van het land.") wel warmte van de Udense fans op. "Ze zijn best wel verwend hier, vooral de oudere supporters. Ze waren gewend bovenin te spelen en dat werd wat minder op een gegeven moment. Ze riepen me uit tot speler van het jaar en de trainer maakte me aanvoerder. Deze zaken deden veel met me, ik ben iemand die vertrouwen nodig heeft. Ik krijg daar een energy boost van, andersom presteer ik de helft minder als ik geen vertrouwen voel. Ja, ik ga nu mijn vierde seizoen in, voel me goed hier."

Versterkt

Ook Tufan Koca beseft dat UDI'19 de laatste tijd onder peil presteert. "De fans willen dat we gelijkwaardig zijn aan clubs als Gemert en Blauw Geel en dat snap ik wel. Ze zeggen: 'Zij zitten in de derde divisie en wij blijven maar hangen. Hoe kan dat?' Ik denk dat we toch stappen maken de laatste tijd. Zo zijn we vooral verdedigend en organisatorisch veel stabieler geworden. We geven weinig meer weg, het staat veel beter nu. Alleen scoorden we vorig jaar veel te moeilijk, waren teveel afhankelijk van Sam Wassenberg. Als ik zie wat we er nu allemaal bij hebben gekregen dan denk ik dat de technische commissie goed werkt heeft verricht. We hebben met ondermeer Jeroen van Schoonhoven en Ted Heijckmann nu meer variatie voorin. Daarnaast denk ik dat we met Stijn van de Broek ook een prima allround middenvelder hebben gehaald, ik ken hem van TOP. Prima speler hoor. Jeroen van Schoonhoven kende ik ook al, zat met hem op school."

BVO Trainer

Over de trainer iets verkeerds zeggen doen weinig spelers. Dat durft men meestal niet. De dooddoeners vliegen dan steevast uw trouwe scribent om de oren. Tufan Koca klinkt echter authentiek als hij het volgende over trainer Lodewijk de Kruif laat optekenen: "Denk dat onze trainer een soort van BVO-mentaliteit heeft. Hij is heel direct, zegt meteen waar het op staat. Niet iedereen kan daar tegen maar ik vind het heel fijn. Hij zegt iedereen precies wat hij van die persoon verwacht en ja: als diegene dat dan niet uitvoert dan zal de trainer dat niet onder stoelen of banken steken." Gaat UDI'19 volgend jaar eindelijk bovenin meedoen? "Ik vind dat we zeker voor de Top 3 moeten gaan maar je bent ook afhankelijk van andere factoren zoals de concurrentie. Ik vind echter wel dat we zeker sterker zijn geworden." 

Tufan Koca (eigen foto)
Ronnie Buitenkamp aan de slag als keeperstrainer b...
''Kind van de club' Rik Mulders (19) tekent 2-jari...

Related Posts

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.tismarvoetbal.nl/

Colofon

Tismarvoetbal is een uitgave van Janus Media / SwipeSport

Redactie: Willy Rooyakkers (eindredactie), Kees van der Zandt

Medewerkers: Paul Brugmans (PFF), Gert-jan Kuipers (PFF)